Open Badge

Open Badge

 Läsåret 2017-2018 introduceras Open Badges vid Kimitoöns vuxeninstitut. Kimitoöns vuxeninstitut, Åbo svenska arbetarinstitut och Skärgårdens Kombi beviljades våren 2016 statsunderstöd för ett samprojekt med syfte att utveckla och implementera Open Badges inom den fria bildningen. Studerande vid Kimitoöns vuxeninstitut har våren 2018 möjlighet att ansöka om Open Badges i Svenska A1, A2, B1 och B2. På långsikt är målet att institutet beviljar Open Badges i allt fler kurser.

 

Vad är en Open Badge?

En Open Badge är ett digitalt märke, jämförbart med ett kursintyg, som synliggör kunskap och färdigheter. En Open Badge intygar att personen har uppnått den kompetens som märket hänvisar till. Med hjälp av Open Badges kan du t.ex. i sociala medier påvisa den kompetens och kunskap du inhämtat.

 

Vilken nytta har du av Open Badges?

Open Badges kan bland annat användas när man söker jobb, i studierna och för framtida förtroendeuppdrag som ett intyg på kunskap och kompetens. Det går att lägga till märket på den elektroniska CV:n eller dela den på sociala medier. Klickar man på märket framgår det vad innehavaren har presterat för att få sin Open Badge.  På exempelvis Open Badge Passport kan du samla, organisera och välja vilka av dina Open Badges du vill dela på olika sociala medier. Open Badges används internationellt och blir allt vanligare och redan nu använder olika organisationer dem för att visa på kunnande.

 

Varför beviljas Open Badges inom den fria bildningen?

Genom Open Badges kan studerande vid medborgar- och arbetarinstituten synliggöra sitt kunnande och sådana kompetenser och färdigheter som man inhämtat utanför arbetslivet och utanför det formella utbildningssystemet.

Kursdeltagaren väljer själv om hen vill ansöka om att få en Open Badge. I de kurser där man kan ansöka om Open Badges finns tydliga mål- och innehållsbeskrivningar för vad den studerande skall uppnå under kursen.

 

 

Här kan du läsa mer om Open Badges:

 Wikipediabeskrivning https://sv.wikipedia.org/wiki/Open_Badges

Open Badges for folkbildning https://openbadge.blog/  

Open Badge Factory https://openbadgefactory.com/ 

Mozillas Open Badges https://openbadges.org/

Open Badge Passport https://openbadgepassport.com/ 

 

Hur ansöker jag?

(Texten är ännu under arbete, den färdigställs senast våren 2018)

  • Du kan börja med att öppna ett konto i Open Badge Passport för att kunna ta emot och spara märken. På Open Badge Passport kan du samla, organisera och välja vilka av dina Open Badges du vill dela på olika sociala medier.
  • Använd samma e-postadress som du använder i sociala medier
  • Läs på institutets webbplats vad som krävs för att ta Open Badgen 
  • Klicka på länken och fyll i din ansökan. Svara på alla frågor och berätta om ditt kunnande och dina kompetenser. Bifoga relevanta filer, skärmavbilder, länkar etc.
  • Sedan utvärderas din ansökan och du kommer att få e-post med resultatet och en länk för att hämta din Open Badge.
  • När allt är klart kan du logga in på Open Badge Passport för att spara din Open Badge och visa den i sociala medier.