Eutoni

OBS! Denna kurs har inhiberats.

Lediga platser

Ja

Kursavgift

30,00 €

Längtar du efter att hitta ro i dig själv? Att röra dig lättare genom livet? Eutoni är en stillsam rörelseform. Det är en kroppslig övningsväg för att möta livet med närvaro, tydligare gränser och förnyad vitalitet. Metoden är uppbyggd med omsorg för att upptäcka, minska och utjämna dolda spänningar i din kropp. Övningarna görs mest liggande, i egen takt, fritt från varje form av prestation. Du övar individuellt på en ullmatta som finns färdigt åt dig i rummet. Kroppskänslan och välmåendet ökar. Ofta förbättras sömnen. Spänningar, stress och värk minskar.

För vem är eutoni? För ung och gammal, för envisa och följsamma, för styva krattor och smidiga idrottsmän. För alla som söker mera livskvalitet.

Ta med på kursen: Varma kläder där du kan bekväm röra dig i, också strumpor, helst långärmad skjorta och byxor (det är inte ett måste). Ett lakan för en enpersonssäng, utan elastik. Det kan också vara ett påslakan. (Det är för att lägga på ullmattan) samt ett dynvar. Ta även med lunch/mellanmål och vattenflaska.

Lektionerna leds av Karlien Missinne. Karlien har genomgått den 4-åriga pedagogiska Eutoni-utbildningen i den Flamländska Eutoniskolan VES i Belgien och den 3-åriga eutoniterapi- utbildningen i Gerda - Alexander - Schule i Offenburg, Tyskland.

Kursen hålls i delar under dagarna. Lördag: 9.30-11.00, 11.30-13.00 och 14.00-15.30. Söndag 9.30-11.00 och 11.30-13.00. Mellan passen finns tid för återhämtning, lunch, mellanmål etc. Anm. senast: 3.3.

Tilläggsinformation

Vad är Eutoni?
Eutoni är en stillsam rörelseform. Metoden är uppbyggd med omsorg för att upptäcka, minska och utjämna dolda spänningar i din kropp. Eutoni är en kroppslig övningsväg för att möta livet med närvaro och förnyad vitalitet.

Ordet eutoni
Ordet eutoni kommer från grekiskan: ‘eu’ betyder bra, harmonisk och ‘tonos’ betyder spänning, stämning. Eutoni = välbalanserad spänning.

En lyhörd resa
Att öva Eutoni betyder att göra en upptäcktsresa genom din egen kropp. Du blir mera förtrogen med din kropp och genom övningarna stimulerar du dina självläkande krafter. Så växer du till att stå mera autentisk, flexibel, motståndskraftig och med tydligare gränser i livet, väl förankrad i dig själv. Kroppen, tankarna och känslorna är en helhet. Att må bra i kroppen speglar sig på alla plan.

Hur ser en lektion ut?
Du övar individuellt på en ullmatta som finns färdig åt dig i rummet, i egen takt, fritt från
varje form av prestation. Övningarna görs mest liggande. Känselsinnet i huden, vägleder dig att upptäcka var du har spänningar eller var du inte alls har kontakt med din kropp. Med hjälp av små rörelser och medveten närvaro, iakttar du förändringar i kroppen.
Ibland över vi sittande, gående eller stående.
Små föremål såsom en mjuk boll eller en bambupinne kan hjälpa dig i varseblivningen.
Eutonin ökar kroppskänslan, välmåendet och man uppnår en djup vila i den egna kroppen.
Ofta förbättras sömnen. Eutonin minskar spänningar, stress och värk.

För vem är Eutoni?
För alla som söker mera livskvalitet. För dig som tycker att förebyggande hälsovård är viktigt.
För ung och gammal, för envisa och följsamma, för styva krattor och smidiga idrottare.

Hur uppstod Eutoni?
På 1920-talet insjuknade den tyska dansösen Gerda Alexander (1908 – 1994), 18 år gammal.
Genom egen forskning fann hon en väg till läkning och välbefinnande, och undvek att bli rullstolsbunden som 21-åring. År 1940 öppnades Gerda Alexander-Skolan i Köpenhamn och 1957 gav hon sin metod namnet Eutoni.

Vad deltagarna skriver:
“Efter ett pass med Eutoni känner jag mig behagligt lugn och ändå uppfriskad. Mina irrande tankar är stilla och jag är närvarande i min kropp. Dessutom sover jag extra gott efteråt”

“Underbar känsla att i lugn och ro få fördjupa mig i min egen benstomme och mina muskler.
Får en bättre bild av min kropp. Efter övningarna känns benstommen lättare”

“Jag hälsar nu på människor när jag går ut och gå. Jag vågar möta dom. Eutonin har stärkt min
medvetenhet och jag har blivit mycket gladare.”

“Det varvar ner mig. Det är jordande. Jag får lugn.”

“Jag upplever mycket mera lugn, tillit, vänlighet och balans i mig själv under dagarna efter
Eutonin. Som att komma hem till mig själv och känna mig buren av livet.”


Karlien:
“Eutoni kom in i mitt liv år 2006 och har aldrig lämnat mig. I Eutonin upptäckte jag en ny kvalitet av rörelse. Jag lärde mig helt konkret vad det betydde att känna golvet under mina fötter. Min hud, både som gräns och som förmedlare mellan det inre och det yttre livet, vaknade till en ny mjukhet. Jag är fascinerad av hur små subtila rörelseintentioner kan ha en så djup inverkan.”

Karlien Missinne har en fyra-årig pedagogisk utbildning i den Flamländska Eutoniskolan
VES i Belgien (färdig 2012) och en tre-årig Eutoniterapiutbildning i Gerda Alexander-Schule i Tyskland (färdig 2014). Från tidigare (1976 – 1981) har hon en utbildning i eurytmi. 2017 avslutade Karlien en tre-årig coaching-utbildning vid Phoenixinstitut i Utrecht i Holland.


Lediga platser

Ja

Kurskod

830236

Kursavgift

30,00 €

Kursspråk

Svenska

Lärare

Karlien Missinne

Tidpunkt

11.03.2023 - 12.03.2023

Plats

Kulturhus Björkboda - Björkboda skola
Smedskullavägen 3, 25860 Björkboda